Μουσειακό τμήμα


Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου
Ο χώρος του Μουσείου βρίσκεται στο ισόγειο του “Σουφαρί Σαράι” και αποτελεί έναν τόπο συνάντησης όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων αλλά και της τοπικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας. Οι επισκέπτες μας έχουν την ευκαιρία να συνδιαλεχθούν με τη σύγχρονη τοπική ιστορία μέσω των αρχειακών συλλογών, οι οποίες εμπλουτίζονται από έργα τέχνης και ψηφιακά μέσα (εφαρμογή ψηφιακής περιήγησης, προσωπικές οθόνες αφής και παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας).
Αυτό το διάστημα στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου φιλοξενείται η έκθεση αρχειακών τεκμηρίων “Αντίδωρο Ευποιίας. Ευεργεσία και Ευεργέτες 18ος – 20ος αιώνας” η οποία γίνεται σε συνεργασία με την Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ και φορείς Αθηνών και Ιωαννίνων. Στο Συνεδριακό Κέντρο “Παναγιώτης Ν. Σουκάκος” εκτίθεται η έκθεση με τίτλο “Ιστορική και Θρησκευτική Χαρτογραφία”, η οποία αποτυπώνει την ανατολική κυρίως Μεσόγειο και περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα της εξέλιξης της Ευρωπαϊκής χαρτογραφίας κατά τον 16ο – 19ο αιώνα.
Αντίδωρο Ευποιίας. Ευεργέτες και Ευεργεσία, 18ος–20ός αιώνας
Η έκθεση «Αντίδωρο Ευποιίας» αποτελεί ένα αφιέρωμα στους Ηπειρώτες και γενικότερα Έλληνες ευεργέτες, οι οποίοι με τη δράση τους στήριξαν την παιδεία, την υγεία, τη θρησκεία και τις υποδομές του νεότερου ελληνικού κράτους. Μέσα από αρχειακό υλικό, επιστολές, διαθήκες, χορηγίες και καταστατικά ευαγών ιδρυμάτων, αναδεικνύονται οι πολύπλευρες συνεισφορές τους, συχνά άγνωστες στο ευρύ κοινό.
Ιστορική και Θρησκευτική Χαρτογραφία – Επιμέλεια: Καθηγητής Παναγιώτης Ν. Σουκάκος
Η δεύτερη έκθεση, με την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή Παναγιώτη Ν. Σουκάκου, παρουσιάζει ιστορικούς και θρησκευτικούς χάρτες της Ηπείρου και ευρύτερων περιοχών, που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα. Το χαρτογραφικό υλικό αποκαλύπτει τις γεωπολιτικές και πνευματικές μεταβολές, καθώς και την ιστορική τοπογραφία των περιοχών με έντονη πολιτισμική και εκκλησιαστική δραστηριότητα.